1 Kasım 2014 Cumartesi

Teknoloji Stajı: Autocad



Teknoloji stajıma yine lynda.com sitesi üzerinden Autocad'le devam ettim.

Autocad'de öncelikle temel komutlardan olan line ile başladık. Draw başlığı altında bütün line komutlarını bulabiliyoruz. Video'da öncelikle line çizerken dikkat edilecek olan ufak birkaç noktaya değiniliyor. Ortho (F8), Rhino'dan da bildiğimiz üzere mouse'u 90 dereceye kitliyor. Ama Autocad'de aynı zamanda Polar Tracking (F10) ile farklı açılara kitleme şansımız da varmış. Alt satırdaki komutlardaki polar tracking'in üzerine sağ tıklanarak değiştirilebiliyor. Ayrıca Close komutu ile polyline'ımızı kapatabiliyoruz.

Ortho yardımı ile. 
Polar Tracking 45 dereceye
kitlenince.

Çizim yaparken Dynamic Input (F12)'u aktif edince, line komutunda hareket ettirdikçe uzunluk ve açı bilgilerini gösteriyor. Onlardan yardım alarak istediğimiz açıyı vs ayarlayabiliriz.


Draw başlığındaki bir başka öğrendiğimiz komut: Circle. Daire çizerken, izleyeceğimiz adımlara karar vereceğimiz farklı seçenekler var. En son hangisini seçtiysek o kalıyor, oraya dikkat etmek lazım. Farklı seçenekler kullanarak birkaç daire denemesi yaptım.


Sağ tıkladığımız zaman karşımıza çıkan listede gerekli özellikleri açıp kapatabiliyoruz. Genellikle end point, midpoint vs açık bir şekilde çalışılıyor. 

                                         

Draw başlığındaki diğer bir komut Rectangle'dı ama bu komutun altında kenar sayısını seçip istediğimiz Polygon'u da çizebiliyoruz. Eğer kenar sayısını 0 alırsak, çember çiziliyor. 
Rectangle'ın hemen altında Ellipse var. Elips, minor ve major axis olarak iki aksa ayrılıyo. Aks uzunluklarını vererek elips çizebiliyoruz.
Ellipse'in altında da çok kullandığımız Hatch komutu var. Hatch komutuna tıkladığımızda karşımıza daha çok özellik çıkıyor ve buradan hatch'imizin rengini, dokusunu, şeklini, transparanlığını vs ayarlayabiliyoruz.

Hatch ayarları

Draw yazısına tıkladığımızda da daha ayrıntılı kalem tiplerini bulabiliriz.

Draw başlığının hemen yanında ana komutların yer aldığı Modify başlığı var. Bu başlıkta belli başlı komutlar olan; Move, Copy, Rotate, Mirror, Extend/Trim, Offset vb bulunuyor. Komutları kullanırken öncelikle belli bir base point seçmemizi istiyor autocad. Trim'de ise önce sınırımızı, daha sonra enter'a basarak trimleyeceğimiz kısmı seçip tekrar enter diyoruz. Yine rhino'dan aşina olduğumuz Array komutu da bu başlıkta. Ayrıca Explode ile polyline'ları parçalarına ayırabiliyoruz ve yine Join ile birleştiriyoruz.

Offset örneği

Burada yabancısı olduğum bir tane komut vardı, o da Fillet. Bu komutla iki kenarın çakıştığı noktaları eğrisel yapabiliyoruz ya da iki noktayı eğrisel bir şekilde birleştirebiliyoruz. Eğriselliğin açısı ise değiştirilebiliyor. (Komut satırınca Radius'a tıklanarak)

40 derece fillet edilmiş köşe

Bu noktaya kadar öğrendiklerimle şu alıştırmaları yaptım:

Ortho, polar tracking, circle ve trim komutlarını kullandım. Ayrıca
midpoint, endpoint ve quad'dan da yararlandım.
Ortho, polar tracking, fillet ve hatch komutlarını kullandım.

Çizimlerde çok çok önemli olan ayrıntılardan biri de Layer Sistemi. Çizim yaparken mutlaka layerlar açmalı ve çizdiklerimizi orada sistematik hale getirmeliyiz. Ayrıca her layer'ın özelliklerini tek tek seçmeli; default'ta bırakmamaya özen göstermeliyiz. Bir şeyi layer'a atamak için; o şeyi seçip daha sonra atayacağımız layer'ı seçiyoruz. Yine bir şeye ait olduğu layer dışında bir özellik yüklemek istersek Properties'den değiştirebiliyoruz.

Üstteki çizimin layer sistemi

Autocad'de yazı yazmak için Text komutunu kullanıyoruz. Yazının boyutu ve yazı tipiyle oynayabiliyoruz (style'a tıklayarak). Ayrıca yazıya çift tıklayarak editleyebiliriz.

Çizimlerimizi ölçmek için Measuregeom komutunu kullanıyoruz. Komuta Utilities başlığından ulaşabiliriz. Bu komut sadece uzunluk değil; açı, yarıçap, alan vs gibi ölçüleri de bulmamızı sağlıyor.
Ölçmenin yanı sıra, eğer ölçü vermek istiyorsak Dimension (DLI) komutunu kullanıyoruz.  Dimension komutu da measure gibi sadece uzunlukta değil, diğer ölçülerde de kullanılıyor. 4 tane çeşidi var: align (açılı duran ögelerde gerçek ölçüyü vermek), linear (dikey ve yatay çizgilerde ölçüyü vermek), angular (açıyı vermek için) ve radius (yarıçap için).  Ayrıca ölçüler için de bir layer açmalıyız.
Ölçü vermenin birçok gösterim yöntemi var. Biz mimari yöntemi kullanılıyoruz. Bu gösterim ayarlarını değiştirmek için DimStyle komutunu kullanıyoruz. Burada ölçünün yazıldığı boyutu vb de değiştirebiliriz. 
Ayrıca DimContinue komutu ile art arda ölçü vermeye devam edebiliriz. 

İncelenen diğer bir özellik Blocks'tu. Blokları dışarıdan insert edebilceğimiz gibi, create-select object diyerek kendimiz de yaratabiliriz. Redefining'e çift tıkladığımızda da değişiklikler yapabileceğimiz sayfa açılıyor. Blok üzerinde değiştirdiğimiz bu özellik, bloktaki tüm üyelere yansıyor. 

Dışarıdan bir imaj yüklemek istediğimizde; insert-attach diyoruz. ImageAttach komutu ile de yapabiliriz. Edit'e tıkladığımızda parlaklığıyla vb oynayabiliyoruz. CreateClippingBoundary ile de resmi kesebiliyoruz. Eğer modify-align dersek istediğimiz bir dikdörtgenin içine de oturtabiliriz. İmaj insert etmek bize, o imajın üzerinden çizim yapmamızda yardımcı olur. 

Insert edilen resim üzerinden çizim yapılırken

Çizimi tamamladıktan sonra sıra Plot etmeye geliyor. Plot ederken dikkat etmemiz gereken noktalar; öncelikle çıktımızı ne şekilde alacağımızı seçmeliyiz (pdf vs). Daha sonra kağıt boyutumuzu ve scale oranımızı seçmeliyiz. Center the plot, çizimi sayfada ortalamaya yarar. Display yerine Windows dersek, çizimde belli bir yer seçmemiz beklenir. Ayrıca plot style table'da da monochrome'u seçerek çizimin siyah-beyaz olmasını sağlayabiliriz. Daha sonra OK diyerek çizimi kaydederiz. 


Plot aldığım bir çizimin pdf'teki hali

Plotla birlikte Autocad çizimimiz de sona erer. 




Lynda sertifikaları











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder